BPM berekenen auto, hoe werkt dat precies?

De BPM berekenen auto is in de praktijk ontzettend belangrijk. Dat is het gevolg van het feit dat het een niet onaanzienlijke kost is waar mensen mee worden geconfronteerd op het ogenblik dat ze een nieuw voertuig aanschaffen. Je dient er rekening mee te houden dat deze belasting niet alleen geldt voor het inschrijven van nieuwe, maar ook van tweedehandse auto’s. Veel mensen verwachten dat het achterhalen van de BPM van hun nieuwe voertuig een lastig karwei kan zijn. Dat is echter zeker niet juist. Tegenwoordig is het achterhalen van deze BPM zelfs eigenlijk ontzettend eenvoudig. Benieuwd hoe dat nu precies in z’n werk gaat? Dan is verder blijven lezen zeker interessant.

Hoe kan je de BPM berekenen auto? 

Wil je graag de BPM berekenen auto? Hou er in dat geval rekening mee dat er bij het uitvoeren van zo’n berekening dient te worden gekeken naar het type voertuig waarvan sprake is. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de twee hieronder terug te vinden berekeningen:

  1. Op basis van de CO2-uitstoot waarvan sprake is; 
  2. Op basis van de netto-cataloguswaarde;

Van belang is dus vooral om hierbij rekening te houden met het type voertuig waarvan sprake is. Gaat het om een personenwagen? Dan is het zo dat je er op kan rekenen dat de berekening moet gebeuren aan de hand van de CO2-waarde. Is er sprake van een ander voertuig zoals met name een motor, maar ook een bestelauto of een camper? In deze gevallen zal de berekening uitgevoerd dienen te worden aan de hand van de netto-cataloguswaarde waarvan sprake is. 

Waarom is de BPM berekenen auto eigenlijk zo belangrijk?

Het kopen van een auto, zowel nieuw als tweedehands gaat in de praktijk altijd gepaard met niet onaanzienlijke kosten. Je hebt natuurlijk de aankoopprijs, maar wat bovendien ook te denken van de andere extra kosten die daar allemaal bij komen kijken? Denk op dit vlak niet alleen aan de verzekeringspremie, maar wat bovendien ook te denken van met name de BPM. Voor deze laatste geldt dat ze behoorlijk wat hoger uit kan vallen dan veel mensen op het eerste gezicht verwachten. Dit hoeft niet meteen een groot drama te zijn, maar het spreekt voor zich dat je hier wel een goed beeld van zal willen hebben om vervelende verrassingen te kunnen voorkomen. In ieder geval, de BPM berekenen auto is dus in de praktijk zeker altijd iets wat erg belangrijk is. Zoveel is zeker. 

Ook van belang bij een auto importeren!

Er zijn met betrekking tot de BPM een aantal misverstanden die ook op vandaag nog altijd bestaan. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze vermoeden dat de BPM alleen is verschuldigd bij het kopen van een nieuwe auto. Dat is niet zo. Ook voor tweedehandse voertuigen geldt dat er BPM op is verschuldigd. De BPM berekenen auto is ook in dat geval dan ook zeer belangrijk. Ben je van plan om geen auto te kopen die op de Nederlandse markt wordt aangeboden, maar ga je kiezen voor het importeren van een voertuig? Ook dan is de BPM berekenen auto belangrijk. Het spreekt immers voor zich dat deze belasting ook in dat geval gewoon in rekening zal worden gebracht. Overtuigd? Bekijk dan eens websites voor Duitse auto’s.