Waarvoor worden tellerkop schroeven gebruikt?

Schroeven die zijn voorzien van een zogenaamde tellerkop, aldus de zogenaamde tellerkop schroeven, worden in de praktijk zeer vaak gebruikt voor het fixeren van houtconstructies. Dit ook wanneer deze over een dragende functie beschikken. Het kan hierbij dan meer bepaald gaan om constructies zoals bijvoorbeeld:

  • Een houthok; 
  • Een tuinhuisje;
  • Een overkapping;
  • Een pergola; 

Ook bij het plaatsen van bijvoorbeeld isolatieplaten kan je er op rekenen dat er gebruik kan worden gemaakt van dergelijke schroeven. Het belangrijkste voordeel waar je verzekerd van bent bij het gebruik van tellerkop schroeven heeft te maken met het feit dat ze (hoe verrassend) over een extra grote tellerkop beschikken. Het aanzienlijke draagvlak zorgt er in de praktijk voor dat ze fungeren als een klem waarmee houten palen naar elkaar toe gedrukt kunnen worden. Daarnaast zal je tot de vaststelling komen dat de tellerkop over een vlakke vorm beschikt wat als gevolg heeft dat ze minder in het zicht ligt. Wil jij hier ook meer over ontdekken? Dan dien je zeker verder te blijven lezen! 

Let op de verschillende tellerkop schroeven die er bestaan

Voor tellerkop schroeven geldt dat ze in de praktijk worden bestempeld als uitstekend schroeven om gebruikt te worden voor bijvoorbeeld houtbouwconstructies. De vraag die zich daarbij echter al snel opdringt heeft te maken met het type schroef waar je nu precies voor moet gaan kiezen. Voor de verzinkte exemplaren geldt namelijk bijvoorbeeld dat ze er bekend om staan heel wat sterker te zijn in vergelijking met de tellerkopschroeven van RVS. Dit zorgt ervoor dat ze sterk worden aangeraden voor zwaardere constructies. 

Belangrijk om rekening mee te houden is dat tellerkop schroeven welke zijn verzinkt wel als belangrijk nadeel hebben dat ze licht kunnen oxideren. Eventueel is het zelfs mogelijk dat ze beschadigd raken. Het beschadigen van deze schroeven kan in de praktijk echter gelukkig worden voorkomen door tellerkopschroeven in te schroeven met behulp van de juiste bits. Voor T40 Torx bitjes geldt bijvoorbeeld dat ze er bekend om staan perfect te passen op tellerkopschroeven. Dit zorgt ervoor dat het optreden van beschadigingen als gevolg van de montage met behulp van een boormachine drastisch kan worden ingeperkt.

RVS tellerkop schroeven voor lichtere constructies

Bij het aankopen van tellerkop schroeven zal je tot de conclusie komen dat er zeker niet alleen maar sprake is van exemplaren die verzinkt zijn vervaardigd. Een alternatief welke op de markt is terug te vinden is de RVS schroef. Hiervoor geldt dat ze minder sterk zijn waardoor ze in het bijzonder ingezet worden voor minder zware constructies. Dit gezegd hebbende worden ze in de praktijk toch veelvuldig gebruikt. Dat is dan weer uiteraard het gevolg van het feit dat ze aanzienlijk minder snel oxideren. Dit betekent dat je er ook met een gerust hart buiten gebruik van kan maken. Hoe dan ook, heb jij voor het uitvoeren van één of meerdere projecten eveneens behoeften aan tellerkop schroeven? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je er met zekerheid goed aan doet om even de verschillende exemplaren op de markt tegenover elkaar af te gaan wegen.