Hoe werkt gevelisolatie?

Wil je graag energie-efficiënt wonen? Dan ben je goed bezig. Heb je ooit gehoord van gevelisolatie plaatsen? Met dit soort isolatie kun je warmteverlies verminderen, energiekosten verlagen en het comfort van je huis verbeteren. Maar hoe werkt gevelisolatie eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat gevelisolatie is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt voor je woning.

Wat is gevelisolatie?

Gevelisolatie is een manier om je huis beter te isoleren en ervoor te zorgen dat er minder warmte verloren gaat. Het wordt voornamelijk gebruikt bij huizen met een speciale bouwconstructie, genaamd een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een ruimte ertussen. Deze ruimte, de spouw, kan worden opgevuld met isolatiemateriaal om te voorkomen dat warmte door de muur heen gaat. Op die manier blijft de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken om je huis comfortabel te houden. Vervolgens zal de gevel mooi worden afgewerkt met gevelstucwerk.

Hoe werkt gevelisolatie?

Gevelisolatie creëert een soort beschermende laag tussen de binnen- en de buitenmuren van een gebouw. De ruimte tussen de muren en de spouw worden gevuld met isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal is speciaal ontworpen om warmte tegen te houden. Er worden eerst kleine gaatjes in de buitenmuur gemaakt. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten, bijvoorbeeld gespoten schuim of isolatieparels. Deze materialen zijn gekozen omdat ze heel goed isoleren en lang meegaan. Nadat het isolatiemateriaal is ingespoten, worden de gaatjes keurig afgedicht. Zo blijft de isolatie op zijn plek zitten. Het resultaat is een muur die veel minder warmte verliest, wat zorgt voor een beter geïsoleerd huis.

Voordelen van gevelisolatie

Gevelisolatie heeft veel voordelen voor jouw huis en comfort. Allereerst zul je energie besparen, omdat het voorkomt dat warmte verloren gaat. Hierdoor blijft je huis in de winter warmer en in de zomer koeler, waardoor je minder hoeft te verwarmen of te koelen. Dit betekent op de lange termijn lagere energiekosten. Daarnaast zorgt gevelisolatie voor meer comfort, omdat er minder temperatuurverschillen binnen je huis zullen zijn. Je zult merken dat je huis gelijkmatiger opwarmt in de winter en koeler blijft in de zomer. Geen tocht meer langs de muren en geen onaangename hitte tijdens warme zomerdagen. Bovendien heeft gevelisolatie ook geluidsisolerende voordelen. Het helpt om geluidsoverdracht van buiten naar binnen en andersom te verminderen. Tot slot kan gevelisolatie de waarde van je huis verhogen, omdat goed geïsoleerde huizen aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers en zich onderscheiden van andere vergelijkbare woningen op de markt.